SNELLE BESPARINGEN REALISEREN:

  • Breng radiatorfolie aan achter uw radiatoren; dat kun je heel makkelijk zelf doen en het levert grote besparingen per m2 op: spouwmuur met isolatie: 10 m3 gas/jaar, spouwmuur zonder isolatie: 25 m3 gas/jaar, bij een éénsteensmuur: 35 m3 gas/jaar; kijk voor meer praktische informatie eens op de website van Eigenwijs blij.

  • Isoleer de CV-leidingen in koude ruimtes

  • Sluit deuren om warmteverlies te voorkomen (of breng een deurdranger aan)

  • Spoor sluipgebruik op van apparatuur of van waakvlammen; een niet goed afgestelde waakvlam kan u tientallen m3 gas per jaar kosten

  • Ga eens na of er in uw afzuigsysteem een terugslagklep gemonteerd is. Een terugslagklep zorgt ervoor dat er geen lucht uw keuken ingeblazen wordt als het ventilatiesysteem uit staat. U kunt dat zelf goed voelen door uw hand onder de afzuigkap te houden als het buiten stevig waait. Het ontbreken van een terugslagklep zorgt voor het vrijelijk instromen van koude lucht in de keuken met als gevolg veel warmteverlies.

  • Laat door uw installateur de verwarming goed inregelen. Het overgrote deel van de Nederlandse huishoudens heeft een CV installatie die niet goed is ingeregeld. Dit heeft helaas tot gevolg dat er een waterzijdige onbalans ontstaat. Een waterzijdige onbalans merk je aan het feit dat sommige radiatoren gloeiend heet worden en andere maar net warm. En als de gloeiend hete radiator zijn water boven de 58 graden teruglevert aan de ketel word er ook geen warmte meer uit terug gewonnen. Een HR-ketel wordt dan een gewone ketel, zonder hoog rendement. Dat is een slechte zaak, want een waterzijdige onbalans zorgt namelijk voor een onnodig energieverspilling in huis. Alle installaties (oud of nieuw) zouden dus goed ingeregeld moeten zijn. Een goed ingeregelde cv-installatie zorgt voor een aangenaam en constant binnenklimaat en is circa 10 á 20 procent zuiniger in het gasverbruik ten opzichte van een niet goed ingeregelde installatie. Meer informatie over het waterzijdig inregelen kunt u vinden op de website van Duurzaam bouwloket

  • U kunt op eenvoudige wijze en met weinig kosten vaak al tientallen m3 gas besparen! En iedere 100 m3 besparing levert u € 70,- tot € 80,- per jaar op! En met het stijgen van de energiebelasting/ODE ieder jaar meer!

Agenda


Energie evenementen


Energiek Noord-Beveland had het voornemen om in het najaar samen met een aantal partners een Energie-evenement in iedere dorpskern te organiseren. Op dit moment is nog niet duidelijk of dat ook daadwerkelijk mogelijk is.
We zullen u daarover in het najaar verder informeren.
(Zie verder bij Nieuws)Contact opnemen met Energiek
Noord-Beveland


Heeft u vragen of opmerkingen, wilt u deelnemen aan één van onze projectgroepen, meldt u zich dan aan bij de secretaris:
Thijs van der Velden
(email: zie onderaan pagina).
Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Het lidmaatschap biedt voordelen, als u deelneemt aan onze projecten. Daarnaast levert u een bijdrage aan de leefbaarheid op ons eiland.


 

Laatst bijgewerkt: juli 2021 

eindeloos